Mula Bicara

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Jumaat, 22 Mei 2009

Punca Tenaga Elektrik


Penjanaan , Penghantaran dan Pengagihan Tenaga Elektrik.

Pembekalan tenaga elektrik kepada pengguna perlu melalui peringkat penjanaan, penghantaran dan pengagihan. Tenaga elektrik dijana di stesen janakuasa dan ditingkatkan voltannya sebelum dihantar ke pencawang masuk utama di destinasi tertentu. Sebelum tenaga elektrik diagihkan kepada pengguna, voltan akan diturunkan kepada 415V/240V di pencawang pengagihan.Jika nilai voltan ini tidak diturunkan, pengguna akan menerima voltan yang amat tinggi dan boleh menyebabkan kejadian yang tidak diingini berlaku. Ianya juga menyebabkan menara pilon menjadi terlalu aktif.

Penjanaan merupakan proses pengeluaran tenaga elektrik dengan banyaknya yang terhasil daripada pemotongan fluks oleh gegelung yang terdapat pada sesebuah penjana. Lazimnya terdapat dua jenis penjanaan iaitu penjanaan arus terus dan penjanaan arus ulang-alik.

  • Penjanaan arus terus.
Arus yang mengalir dalam sesuatu litar pada satu arah sahaja dinamai arus terus. Arus terus diperoleh daripada sumber seperti sel suria, bateri dan penjanaan arus terus.

  • Penjanaan arus ulang-alik.
Arus ulang-alik ialah arus yang sentiasa berubah-ubah arah pengalirannya mengikut perubahan kutub sumber bekalan. Penjanaan arus ulang-alik merupakan sumber bekalan utama di Malaysia.

Arus ulang-alik dijana di stesen janakuasa. Di negara kita terdapat tiga jenis stesen janakuasa utama iaitu, stesen janakuasa hidro, terma dan gas. Keupayaan stesen janakuasa menjana kuasa elektrik bergantung kepada penjana dan penggerak utamanya. Voltan yang dihasilkan adalah antara 10.5kV hingga 11.0kV. Walaubagaimanapun, untuk memudahkan sistem penyelarasan, nilai tersebut ditetapkan pada kadar 11.0kV.

Tenaga mekanik diperlukan bagi memutarkan kipas turbin, supaya turbin memacu penjana arus ulang-alik. Sistem yang membekalkan tenaga mekanik ini dikenali sebagai penggerak utama. Terdapat beberapa jenis sumber penggerak utama antaranya ialah air,stim, ombak, gas dan angin. Air, gas dan angin merupakan sumber semulajadi, manakala stim pula dihasilkan melalui pemanasan air oleh bahan api seperti minyak diesel, arang batu dan gas.

0 ulasan: